Multa lume cumpara produse din piele, insa putini stiu defapt ce calitate au cumparat.

In functie de tipul de piele putem sti si cum se comporta in timp produsul si ce fel de ingrijire trebuie sa aplicam. Desigur cel mai important aspect este calitatea pieilor folosite, metoda de tabacire si colorare.

La produsele la care s-au folosit materiale si metode ieftine, pielea se va rupe, isi pierde forma, pierde culoarea sau chiar se va decolora pe imbracaminte.

Din acest considerent ar fi bine sa cumparam dupa principiul bunicilor: „sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine!”.
Un produs de calitate isi pastreaza forma si culoarea mai mult timp.

Cateva dintre tipurile cele mai comune de piele:

Boxul

Una din cele mai intilnite si folosite, este o piele fina si neteda la care se poate recunoaste desenul natural al pieilor de bovine. Cele mai fine boxuri sunt cele de vitel.

box

Bizonul 

Este o piele mai groasa de la manzat, vite si bubaline (specie de vite cornute avand parul negru, corpul mare si coarnele in forma de semiluna).
Aceste piei in procesul de finisare sunt presate cu placi reliefate pentru a se forma pe suprafata pieii un desen carcateristic prin care se acopera si anumite imperfectiuni. Suprafata acestor piei este mai lucioasa si are un alt aspect boxul.

A 14362

Velurul

(pielea intoarsa sau antilopa, cum mai erau denumite in trecut) este un sortiment de piele cu aspect de catifea obtinut prin slefuirea pieilor pe partea carnoasa. Finetea, uniformitatea si marimea spicului definesc calitatea velurului. Cele mai pretioase piese din velur sunt obtinute din bovine tinere.

O calitate buna de velur se poate obtine si din piei de cabaline, ovine, caprine si porcine.

Prin metode moderne folosite de catre productatorii de piei se pot obtine suprafete uniforme care sunt folosite la o gama larga de produse.

piele intoarsa

Spaltul velur

se obtine prin despicarea pieilor de bovine si velurarea partii despicate (in limba germana „spalten” inseamna a despica). Din punct de vedere al aspectului este inferior velurului, poate prezenta neuniformitati de grosime si densitate si este folosit cu preponderenta in confectionarea incaltamintei usoare.

Huntingul 

este un tip de piele velurata, tot pe partea carnoasa, insa prezinta un spic mai pronuntat si mai grosier ca al velururlui. Acest tip de piele se prelucreaza din piei brute si prin operatia de scoatere in exterior a unor fibre de colagen necolorate. Acestea ajung sa dea un aspect coloristic diferit si contrastant cu culoarea pieilor.

Nabucul 

este obtinut din piei slefuite fin pe fata acestora pentru obtinerea unui aspect mat si cu spic foarte scurt. Din acest considerent absorbtia si impermeabilitatea la apa este mai redus decat la box.

Sevroul 

din cuvantul capra in franceza „chèvre”, este in principal obtinut din piei finite de caprine, foarte subtiri (0,4-1,2 mm) si rezistente la indoire, alungire si tractiune. Este utilizat in special pentru articole de marochinarie fina (manusi). Sevroul de calitate are suprafete netede, lucioase, cu culori uniforme.

Sevreta

este obtinuta din piele de oaie si imita sevroul. Pentru aceasta se folosesc in special piei de la anumite tipuri de ovine (ex. rasa turcana, care are un tesut mai plin). Are un desen asemanator sevroului, insa este mult mai spongoasa si absoarbe apa. Calitatile acestor piei permit alungiri si modificari de forma si din acest considerent este folosita pentru incaltaminte de casa si produse de marochinarie.

Pieile lacuite, sidefate, metalizate,

sunt foarte apreciate pentru produsele de marochinarie si incaltaminte eleganta. Acestea se obtin prin aplicarea de pelicule de lac sau culoare in mai multe straturi.
O piele lac, sidefata sau metalizata de calitate are stralucire si grosime uniforma, nu este lipicioasa, sta impermeabila la apa.

Pielea ponei 

denumita in engleza si pony hair, calf hair, este obtinuta exclusiv din piele de bovine. Este acea parte de piele a animalului care are blana pe ea. Pieile sunt tratate, tabacite, argasite si prelucrate in asa fel incat parul sa nu fie indepartat de pe suprafete.

Procesul tehnologic este mai complicat decat la prelucrarea celorlalte tipuri de piei, tabacirea se face cu crom pentru a da un luciu aparte firului de par, tunderea parului pentru a-i da uniformitate, selectarea anumitor parti din pielea animalului pentru productie.

Toate acestea fac ca timpul de prelucrare si costurile unor astfel de piei ponei sa fie mult mai ridicate.

Vopsirea se face in mai multi pasi, insemnand ca mai intai sunt vopsite in alb, dupa care capata culoarea sau modelul final. Din acest considerent pielea ponei este mult mai scumpa la achizitie pentru producatorii de marochinarie.

In procesul de productie pentru articole de pielarie si marochinarie se folosesc si

Pieile exotice,

ce se obtin prin tabacirea unor piei de reptile (crocodil, soparla, sarpe), pesti, batracieni, mamifere marine, strut, emu, …etc.

Specificul acestor piei este ca prezinta o pigmentatie naturala foarte frumoasa si prezenta unor solzi sau noduri cornificate dand astfel un relief pronuntat.

Prelucrarea pieilor si proprietatile diferitelor parti din piele care se folosesc in procesul de productie sunt aparte.
In acest sens exista anumite produse care pot fi obtinute numai din pieile de pe partea abdominala.

In cazul pieilor de crocodil acestea sunt obtinute de la exemplare tinere cu solzi si noduri mai mici. Produsele obtinute din piei exotice sunt foarte apreciate, cautate si scumpe.

Avand in vedere tendintele „animal print” si dorinta cumparatorilor de a folosi produse cu tenta exotica, insa disponibile la un pret redus, industria a dezvoltat

Imitatiile de piei exotice.

Acestea sunt piei de bovine, ovine, porcine la care se imprima prin presare un model ce imita desenele si relieful pronuntat al adevaratelor piei exotice sau se aplica un desen si culoare ce duce cu pigmentatia naturala.

Este de inteles ca acestea vor avea alte caracteristici si forme decat pieile exotice originale, pot fi usor recunoscute datorita desenului uniform, repetitiv; prezenta foliculilor pilosi sau a semnelor specifice pieilor comune.

Stilultau.ro importa si comercializeaza produse de la producatori, care prin vechimea si traditia pe care o au, tin la calitatea materialelor folosite.

Acesta este secretul unui produs de calitate, de care va veti bucura mult timp.

 

Daca doriti sa creati o legatura web-link catre site-ul sau blogul nostru sau doriti sa preluati poze, imagini, date, texte, informatii, trebuie in prealabil sa aveti acordul in scris al Societatii. Acordul va fi revocabil, poate fi pe termen limitat si fara a acorda exclusivitate. Acordul se refera la preluarea datelor de pe: www.stilultau.ro, http://stilultau.ro/blog , pagina oficiala de Facebook, pagina oficiala de Instagram, pagina oficiala de Twitter …etc

Comments

comments