Ghimbirul 

In antichitate era folosit in bauturi pentru a trezi simtamintele. Ghimbirul folosit in alimente da un gust unic preparatelor insa cu conditia sa fie folosite cantitati mici. In bucataria asiatica si cea moderna/fusion este un condiment de baza folosit la preparatele de pui, peste, fructe de mare, orez, legume, sosuri, chiar si pentru prepararea compoturilor si deserturilor din fructe sau deserturilor specifice de Craciun.

 

Vanilia

 

Batoanele de vanilie rezulta din Orhideea cataratoare din America Latina, Madagascar si Reunion. Aceasta planta era folosita de indieni in medicina traditionala pentru efectele de intarire a inimii, tratare a anxietatii si oboselii. Unele culturi dupa preluarea vaniliei i-au descoperit calitatile afrodisiace. In orice caz in combinatie cu cacaua sau ciocolata are efect de binedispunere. Vanilia este folosita pentru a rafina ciocolata, cafeaua, deserturile de orice fel, iar in Mexic este folosita la prepararea unor feluri principale. Aroma si finetea vaniliei actioneaza asupra sistemului nervos central, va desfata si rasfata simturile si va crea o stare de euforie.

Scortisoara

 

 

Se presupune ca scortisoara era folosita in China inca cu 3000 ani inainte de nasterea lui Christos. Este scoarta crengilor subtiri a unui copac ce creste in zonele Tropicale. Din Ceylon a fost adus in Europa in secolul 16, fiind unul dintre cele mai scumpe si apreciate condimente. Aroma specifica este data de uleiul de scortisoara continut, scortisoara fiind folosita in medicina si productia parfumurilor.Actiunea sa puternica o face sa nu fie consumului de catre femeile gravide deoarece se spune ca poate declansa nasterea. Folosirea scortisoarei in Europa este cu predilectie pentru bauturi si deserturi, insa in Asia si Orient este folosita pentru preparate din orez si din carne. Consumul de scortisoara creste circulatia sangvina. Este un afrodisiac placut atat de femei cat si de barbati.

Nucsoara

 

 

Condiment apreciat in China si India inca de acum 2500 de ani, a fost adus in Europa abia o data cu inflorirea Imperiului Roman. In pietele de condimente din acea vreme era unul din bunurile cu valoare de schimb mare. Se considera ca are efect relaxant si creaza in cantitati mari halucinatii. Din acest motiv se recomanda a se consuma in cantitati foarte mici. In gastronomie este folosit la rafinarea preparatelor din carne, legume, inclusiv in unele deserturi deosebite.

 

 

Ardei iute si chili

 

Chilli este originar din America Latina si America de Sud, acolo sunt cultuirle de chilli renumite pentru aroma si iutimea lor. Iuteala este „ascunsa” in interior, asa ca daca doriti sa savurati aroma si doar o parte din iuteala acestuia, dati la o parte semintele si benzile ce le leaga folosind doar partea exterioara. Oricare din soiurile de ardei iuti consumati sa fiti siguri ca va va pune sangele in miscare. Se considera ca excita nervii si ne face sa transpiram mancand mancare iute. Cercetatorii sustin ca mancarea iute ne ajuta in producerea de endorfine.

Sofran

Legendele spun ca Zeus dormea pe un pat de sofran. In antichitate era considerat un articol de lux, avand valoare mare de schimb. Romanii aveau obiceiul de a imprastia sofran in incaperea tinerilor casatoriti, voalurile de nunta se vopseau in galben cu sofran. Actiunea lui euforica era inca de atunci stiuta. Folosirea lui trebuie sa fie facuta insa cu masura, o cantitate mai mare decat 10-20 grame/portie poate fi fatala. Cantitati mici va ajuta sa ii descoperiti calitatile afrodisiace. Se poate folosi atat la felurile de mancare cu carne, fructe de mare, legume, orez dar si in prepararea prajiturilor.

 

Susanul

 

 

Susanul isi desfasoara aromele si calitatile in momentul in care este folosit la prepararea prin caldura a alimentelor. Romanii au fost cei care i-au descoperit calitatile afrodisiace importandu-l din Asia, Egipt si Orient. Este de neconceput in bucataria Orientala, fie ca este folosit ca pasta Tahina pentru a condimenta Hummus, fie ca este folosit intreg in compozitia alimentelor sau doar ca pane. Uleiul din seminte de susuan este unul din cele mai apreciate.

Cuisoare

Se obtin din florile unui arbore ce creste in zonele Tropice. Fiind foarte aromate cuisoarele se folosesc in cantitati mici. Cuisoarele si uleiul obtinut din acestea era folsoit inainte in prepararea unor bauturi afrodisiace. Calitatile lor antiseptice sunt folosite in prepararea unor medicamente si in industria cosmetica. In gastromonie se folosesc cu precadere in prepararea bauturilor, dulciurilor, preparatelor orientale. 

 

 

Coriandru

 

Este unul din condimentele cele mai vechi folosite de omenire, se regaseste in scrierile sanscrite si in vechiul testament. Grecii si Romanii isi condimentau vinul cu el. Inca din acele vremuri era considerat un afrodisiac. Folosit cu masura in alimente, uleiurile eterice ale acestui condiment au efect pozitiv asupra apetitului sexual. In zona mediterana se apreciaza efectele stimulatoare ale ceaiului facut din parti egale de coriandru, anason si fenicul.

Chimenul

 

Inca de pa vremea Egiptenilor acesta planta era folosita in ceremoniile rituale pentru indepartarea duhurilor rele. In medicina alternativa este folosit uleiul eteric pentru tratarea afectiunilor gastrice, a durerilor de cap si a balonarilor. Folosirea chimenului in alimentatie (paine, lichior de chimen, legume, salate, carne) are efecte pozitive. In trecut era folosit in prepararea potiunilor afrodisiace.

 

 

Mustar

 

Boabele de mustar se foloseau in scopuri terpaeutice de catre vechii Grecii de acum 3500 ani. Romanii au fost cei care au scris prima reteta de preparare a mustarului (ca aditiv alimentar asa cum il stim noi).” Sinapis”, asa cum il numeau ei, era preparat cu „mustum”. Inainte de aparitia piperului si chilli pe continentul European, gastronomia din acele timpuri folosea cu preponderenta mustarul si hreanul pentru a pregati pasta de mustar. Este cunoscut ca ajuta la digestie, iar uleiurile sale eterice au efecte benefice asupra glandelor sexuale.

Daca doriti sa creati o legatura web-link catre site-ul sau blogul nostru sau doriti sa preluati poze, imagini, date, texte, informatii, trebuie in prealabil sa aveti acordul in scris al Societatii. Acordul va fi revocabil, poate fi pe termen limitat si fara a acorda exclusivitate. Acordul se refera la preluarea datelor de pe: www.stilultau.ro , http://stilultau.ro/blog , pagina oficiala de Facebook, pagina oficiala de Instagram, …etc.

Comments

comments