Din experienta noastra femeile prefera la ocazii rochii cu dantela. Este un element deosebit, elegant, feminin si distins ce aduce tinutelor un aer rafinat. Indiferent ca vorbim de rochii scurte sau lungi, rochii de zi, seara, bal sau de mireasa, dantela va schimba total aspectul unei rochii.

In special la rochiile de mireasa este folosita amplu dantela. Sunt putine mirese care doresc rochii simple si fara elemente de decor.

Ce este dantela?

Dantela este realizata fie manual, fie industrial, din fibre care se preteaza unor ample procese de torsiune, rasucire, impletire si buclare. Este reprezentata de ochiuri si goluri lucrate cu ajutorul mai multor tehnici: cu acul, croseta, ciocanele, la masini industriale sau prin folosirea simultana a mai multor tehnologii.

Dantela este un produs textil foarte fin si delicat, care implica in procesul de productie enorm de multa munca si atentie.

Istoria dantelei

Dantela isi are originile in secolul XIV cand se producea exclusiv manual din in si matase. Elementele mai scumpe cuprindeau si fir de aur, argint sau cupru. Se folosea in decorarea hainelor din acea vreme, fiind un simbol al celor cu statut social inalt. Regii si imparatii detineau haine cu broderie si dantela decorate cu perle si pietre scumpe.

In secolele XV si XVI a fost desavarsita si imbogatita arta producerii dantelei, devenind o arta in sine prin implicarea femeilor din acea vreme in crearea unor noi modele si tehnici. S-a inceput folosirea bumbacului in crearea dantelelor. Flandra a disputat la acea vreme cu Venetia intaietatea inventiei dantelei.

Legenda flamanda spune ca ultimii participanți la cruciade au adus aceasta arta in Tarile de Jos . Istoria orasului Bruges aminteste ca prima dantelareasa a fost impresionata de ornamentul unei panze de paianjen si a incercat sa o creeze din fire fine si subtiri.

Legenda din Italia, mai precis Venetia, spune ca o nevasta de marinar avea un coral ca amintire de la sotul sau plecat pe mare. Aceasta asteptandu-si sotul privea continuu la coral si a incercat sa imite ornamentele variate ale acestuia cu ajutorul acului si firelor de ata.

Tipuri de dantela care se preteaza pentru rochii

Dantelele sunt de foarte multe tipuri, in functie de modul cum sunt fabricate.

Modelul rochiei, croiala si preferintele dvs. sunt cele 3 elemente care permit folosirea unui anumit tip de dantela la o rochie.

Noi o sa folosim o alta categorisire decat cea clasica pentru dantela, mult mai simpla si pe intelesul tuturor.

  • Dantela franjurata
  • Dantela siretata
  • Dantela 3 D
  • Dantela cu aplicatii de margele, perle, strasuri
  • Dantela elastica

Multe din tipurile de dantele sunt o broderie pe tul, care poate fi siretata, 3 D sau chiar compacta.

Specialistii iti pot recomanda diverse modele si tipuri de dantela care pot fi folosite pentru rochia ta. Importanta alegerii dantelei nu este numai de natura optica, ci si datorita modului cum se preteaza a fi prelucrata (taiata, cusuta) astfel incat rochia ta sa reziste la purtare.

Cum se lucreaza dantela?

Mai trebuie avut in vedere ca atunci cand se foloseste dantela, aceasta are un model si o anumita structura. Acest model nu poate fi taiat oricum. Trebuie respectate tehnici de croitorie si trebuie urmat un anume mod de lucru al materialului, astfel incat sa se profite din plin de calitatile acestuia. Urmare celor enumerate la prelucrarea dantelei se pierd in cele mai multe cazuri parti de material care nu mai pot fi folosite.  Deasemenea elemente de dantela sunt decupate si cusute manual pentru a crea un efect mai plin. Acest proces manual anevoios si migalos presupune multe ore de munca manuala. Find un material scump si avand in vedere specificitatile procesului de prelucrare, dantela creste pretul unei rochii. In comparatie cu o rochie simpla, o rochie cu dantela este insa mult mai atractiva. Efectul dantelei, de la descoperirea ei si pana in zilele noastre, ramane unul magic.

 

Daca doriti sa creati o legatura web-link catre site-ul sau blogul nostru sau doriti sa preluati poze, imagini, date, texte, informatii, trebuie in prealabil sa aveti acordul in scris al Societatii. La publicare va trebui sa mentionati sursa in mod vizibil: Sursa: Stilultau.ro , cu link catre site-ul www.stilultau.ro. Acordul va fi revocabil, poate fi pe termen limitat si fara a acorda exclusivitate. Acordul se refera la preluarea datelor de pe: www.stilultau.ro, http://stilultau.ro/blog, pagina oficiala de Facebook, pagina oficiala de Instagram, pagina oficiala de Twitter, …etc

 

Comments

comments